27.juunil toimus Rannarhva muuseumis 13-ndat korda Aasta Mereharija 2024 üritus – Tiitliga pärjati Evi Männik!

27.juunil toimus Rannarhva muuseumis 13-ndat korda Aasta Mereharija 2024 üritus

Rahvusvahelise Mereorganisatsiooni IMO poolt 2011.a. algatatud ülemaailmse meremeeste päeva tähistamise puhul 25.juunil, omistavad Eesti meremehi ühendavad organisatsioonid samast ajast alates iga suve hakul Aasta Mereharija tiitlit. Selle tiitli ja preemiaga pärjatakse Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu, Eesti Laevajuhtide Liidu, Eesti Laevamehaanikute Liidu ja Eesti Kaptenite Klubi juhatuste ühise konsensusliku otsuse alusel merehariduse valdkonnas pikaajalise pühendumusega silma paistnud inimene. Varasemalt on Mereharija tiitel antud juba kaheteistkümnele teenekale merendusõppejõule või noorte merendusalase tegevuse eestvedajale.

Tänavune Aasta Mereharija on pikaajaline Orissaare kooli õpetaja, direktor ja õppemeister, merendusklasside eestvedaja Evi Männik!

Saarlastest meremeestele polegi Evit vaja tutvustada – ta on niigi tuntud ja armastatud õpetaja ja juhendaja juba aastast 1973. Niipea, kui selleks võimalus tekkis, algatas Evi 1991.aastal Orissaare Gümnaasiumis merendusõppe. Ka üle Eesti tegutsenud merendusklasside noored said aastaid kokku Evi korraldatud Illiku laiu päevadel, mille kohta jagub osalejatel palju kiidusõnu. Vähestest tema õpilastest pole tänaseks saanud meremehi…

Ja kui lapsed said õppida 2003.aastal asutatud „Jungade koolis” ja koos põhikooli lõputunnistusega ka nooremmadruse kutsetunnistuse, miks siis mitte ka vanematele õpilastele ja täiskasvanutele täiendõppe võimalusi pakkuda, leidis vahepeal sotsiaalteaduste magistriks hakanud Evi. Mõeldud-tehtud! Tulevased väikelaevajuhid ja kokad-kelnerid ei pidanud enam mandrile kursustele minema, vaid vastupidi – paljud merendusala eksperdid kutsuti Orissaarde.

Merendusõppe juurde kuuluvad vältimatult mereohutuse alased õppused ning need ei lõpe koolikella helina hajumisega.

Rahvusvaheline meremeeste päev 2024 pöörab sel aastal tähelepanu meremeeste ohutusalasele ettevalmistusele ja kutsub meremehi üles jagama oma kogemusi sotsiaalmeedias teemaviitega #SafetyTipsAtSea