Helge tulevik Hersoni mereakadeemia kadettidele

Tänu ITF Seafarers’ Trusti, Ukraina Meretranspordi Tööliste Ametiühingu (MTWTU), Hersoni Riikliku Mereakadeemia (KSMA) ja Leedu Mereakadeemia ühisprojektile on 50 Ukraina kadetil võimalik merendusõpingud lõpetada ja omandada Leedu ja Ukraina pädevustunnistused.

Viimase kuue kuu jooksul on sõda Ukraina riiki traumeerinud ja maailma raputanud. Pikaleveninud vaenutegevus on mõjutanud paljusid tööstusharusid ning  oluliselt kaubalaevandust ja maailma majandust. Alates 24. veebruarist 2022 Ukrainas kehtestatud sõjaseisukord on seni takistanud Ukraina meremeestel laevadele liikumist ja avaldanud dramaatilist mõju laevade meeskondadele.

Lisaks on tuhanded mereõppeasutuste kadetid ilma meresõidukogemuseta  oma kursusi läbida ja töödiplomeid omandada.

Hersoni Riiklik Mereakadeemia on üks Ukraina juhtivaid merendusõppeasutusi, mis on sõja laastavaid mõjusid omal nahal tundnud. Alates märtsi keskpaigast on Hersoni piirkond olnud okupatsioonivõimude kontrolli all ja on nüüd vastupealetungi fookuses. Hõivatud olid ka akadeemia ruumid ja rajatised, mis ehitati aastate jooksul MTWTU ja meretööstuse toel. Sellegipoolest õnnestus akadeemia administratsioonil luua kaugõppe vorm.

MTWTU ja ITF Seafarers’ Trust on teinud meremeeste ja nende perede toetamiseks tihedat koostööd konflikti algusest peale ning otsustasid pöörata tähelepanu kadettide raskele olukorrale.

“Oleme täielikult pühendunud oma Ukraina vendade ja õdede toetamisele sellel kohutaval perioodil. Tavaliselt keskendub Trust rohkem heaolule kui koolitusele, kuid need on erandlikud asjaolud. Oleme ülimalt uhked, et saame aidata neil noortel õpingud lõpetada ja oma püüdlusi ellu viia.” ütles ITF Seafarers’ Trusti juhatuse esimees Dave Heindel.

https://www.itfseafarers.org/en/news/bright-future-cadets-kherson-state-maritime-academy