Vene peainsener mõisteti vanglasse õlise pilsivee pumpamise eest USA rannikuvette

Välisriigi lipu all sõitva puistlastilaeva peainsener mõisteti aasta pluss üheks päevaks vangi, kuna ta lasi USA vetes naftaga saastunud pilsivee tahtlikult üle parda ja takistas õigusemõistmist.

Venemaa kodanikust peainsener Kirill Kompaniets tunnistas end mais süüdi kahes kuriteos, mis olid seotud laevadelt pärineva reostuse tõkestamise seaduse rikkumisega ja õigusemõistmise takistamisega, mis põhines mitmel tahtlikul püüdel oma tegu varjata.

Ebaseaduslikust käitumisest teatas rannavalvele esmalt üks meeskonnaliige sotsiaalmeedia kaudu.

Kohtusse esitatud paberite kohaselt toimusid 2021. aasta märtsis remonditööd, et lahendada puhta ballastvee väljalaskmise probleem, kui klapp purunes ja masinaruumi üle ujutas . Ühel hilisõhtul, pärast lekke kontrollimist, viskasid Kompaniets ja tema alluv insener naftaga saastunud vee – 10 000 gallonit – teadlikult üle parda, kui laev oli Louisiana ranniku lähedal Edelaväila lähedal ankrus.

Laeva nõutavaid reostustõrjeseadmeid – õlise vee eraldajat ja õlisisalduse monitori – ei kasutatud ning heidet ei kantud nõutavasse laevapäevikusse Oil Record Bookisse.

Kompanietsile esitati ka süüdistus õigusemõistmise takistamises, mis põhines mitmesugustel püüdlustel ebaseaduslikku tegevust varjata.

Kompaniets tunnistas , et andis rannavalvele valeütlusi, mis varjasid ohtliku seisundi põhjust ja olemust ning varjasid, et laeva masinaruum oli üleujutatud ja et pilsiveesi oli õliga saastunud ning, et see oli üle parda lastud; Rannavalve poolt otsitud illegaalse väljalaske perioodi arvutihäire väljatrükkide hävitamine; alluvate laevapere liikmetega nõupidamiste pidamine ja nende suunamine rannavalvele valeütlusi andma; vale naftaraamatu koostamine, mis ei avaldanud ebaseaduslikku heitmist; alluvate masinaruumi töötajate suunamine kustutama oma mobiiltelefonidest kõik tõendid rannavalve kontrolli ootuses; ja kättemaksudokumendi koostamine, milles süüdistatakse vilepuhujat halvas töös, mis on osa tema diskrediteerimisest.

“USA vete tahtlik reostamine ja tahtlik varjamine on tõsised kriminaalkuriteod, mida ei sallita,” ütles justiitsministeeriumi keskkonna- ja loodusvarade osakonna peaprokuröri abi Todd Kim. “Selline süüdistus peaks saatma selge sõnumi neile, kes rikuvad seadust ja seavad ohtu meie väärtuslikke loodusvarasid.”

Kohtunik Nannette Jolivette Brown määras Kompanietsile ühe aasta ja ühe päeva vangistuse, 5000 dollari suuruse trahvi ja 200 dollari suuruse erihinnangu ning kuuekuulise vabadusekaotuse.

“Selle juhtumi kostja eiras teadlikult protseduure, mille eesmärk oli kaitsta keskkonda saasteainete eest, ja püüdis seejärel oma tegusid varjata,” ütles USA Louisiana idapiirkonna advokaat Duane A. Evans.