Durbani sadamasse mahajäetud laevade pardale jäänud 18 meremehele on toimetatud hädaabi, teatas meresõiduohutuse amet SAMSA.

Mõned meremehed on olnud kuude jooksul pardal kinni ega saa koju naasta, kuna nende alused on mereseaduste alusel arreteeritud või nende omanikud on need maha jätnud.

 

SAMSA teatas, et kaks laeva on sadamas olnud viis aastat ja kolmas saabus selle kuu alguses.

 

Meremehed on pärit Iraanist, Bangladeshist ja Indiast ning neil oli mõne tunni pärast toit otsa saanud. Esialgne abipalve tuli organisatsioonilt Mission to Seafarers, mis on pühendunud abivajavate meremeeste abistamisele.

 

„SAMSA pöördus mittetulundusühingu Meals on Wheels Community Services SA poole, kes tegi kõhklemata meremeestele toidupakid kättesaadavaks.

 

„Hülgamine toimub siis, kui laevaomanik ei täida meremeeste ees olulisi kohustusi, mis on seotud õigeaegse repatrieerimise ja tasumata jäänud tasu maksmisega ning eluks vajalike asjade, nagu piisav toit, majutus ja arstiabi, tagamine. Mahajätmine on toimunud siis, kui laeva kapten on jäänud ilma rahaliste vahenditeta laeva käitamiseks,” ütles SAMSA. Meals on Wheels kinnitas, et meremehed elasid kehvades tingimustes ja sõltusid suuresti heategevuslikest annetustest. “Nende tingimused on halvad,” ütles Meals on Wheelsi meedia pressiesindaja Germaine Cecil. “See ei ole hea ruum, kus olla,” ütles ta ja lisas, et meremehed olid saanud ka gaasipliidid, kuna neil puudusid toiduvalmistamise võimalused. Mission to Seafarers pakkus WiFi-ühendust, mis võimaldas  meremeestel oma peredega suhelda.