Murettekitav aruanne: enesetapp on meremeeste surmade üks peamisi põhjuseid

Värske aruanne näitab, et umbes 11% meremeeste surmadest, mis on registreeritud merenduskindlustaja Gardi poolt, on põhjustatud enesetapu tõttu.

Tõlge Raul Siniallik

«Suicide One Of Top Causes Of Seafarer’s Death: Alarming Report» by Shipping Telegraph https://shippingtelegraph.com/markets/suicide-one-of-top-causes-of-seafarers-death-alarming-report/?

“See on murettekitavalt kõrge number ja usume, et tegelik number võib olla palju suurem. Samuti usume, et paljud meremeeste surmajuhtumid on välditavad,” ütles Gard uues aruandes, mis avaldati eelmisel nädalal.

Viimase viie aasta jooksul on Gard registreerinud üle 400 meremeeste surmajuhtumi.

Aruanne “Gard Crew Claims Report 2024”, põhineb viie aasta andmete analüüsil ja rohkem kui 20 000 juhtumi läbivaatamisel.

74% Gardis registreeritud surmajuhtumitest on põhjustatud haigustest.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on 74% kõigist surmajuhtumitest üle maailma tingitud mittenakkuslikest haigustest.

WHO andmetel on kõige sagedasemad surma põhjused südame-veresoonkonna haigused, vähid, kroonilised hingamisteede haigused ja II tüüpi diabeet.

Uues väljaandes analüüsib Gard mõningaid võtmetrende meeskonna ja personaliga seotud kindlustusnõuete osas, tuues esile kõige sagedasemad vigastused, haigused ja muud riskid, millega meremehed laeval silmitsi seisavad.

Aruandes pööratakse erilist tähelepanu vaimse tervise tähtsusele ning ennetusmeetmetele, mida saavad rakendada laevaomanikud kui ka meremehed ise.

Mis puudutab meeskondade vigastusi, siis 2023. aastal registreeris Gard ligi 1000 vigastushagi ja nende sagedus kasvas 2023. aastal 44%, võrreldes 2020. aastaga

Kõige sagedamini registreeritud vigastuste põhjused on libisemised, komistamised ja kukkumised, samas kui teine kõige sagedasem põhjus on eseme või köiega pihta saamine, enamasti kaioperatsioonide ajal.

Vaadates sagedasemaid meeskonna haigusi, oli kõhuvalu kõige levinuim haiguspõhjus, millele järgnesid seljavalu ja südamega seotud probleemid. COVID-19 ei kuulu enam Gardi esikümne haiguse hulka.

“Tööstusharuna on merenduses veel palju tööd teha, et saavutada ideaalne seisund, kus meremehed on kõigi nende ohtude eest kaitstud,” järeldas Gard oma raportis.