Soome Ametiühingute keskliit (SAK) Streigiseadused viivad Soome ajas sada aastat tagasi. Kui need vastu võetakse, jõuame tagasi aega, mil töötajatel polnud õigust protestida. Tol ajal saime üldstreigiga naistele hääleõiguse. Orpo-Purra valitsuse liini järgi poleks midagi sarnast enam võimalik. See on suur asi. Samuti saab uute seaduste järgi ära võtta erinevaid õiguseid, sealhulgas hääleõiguse teatud gruppidele. Edaspidi oleks väljaspool vaba aega streikimine võimatu.

Vastavalt Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni ILO lepingutele ja nende järelevalvepraktikale peab ametiühingutel olema ka võimalus korraldada protestistreike (poliitilisi streike)  ja avaldada arvamust töötajate staatust, õigusi ja töötingimusi mõjutavates küsimustes.

– Tööturusuhete priimusõpilane Soome langeb järeleaitamise klassi kohe, kui jõustub esimene valitsuse tööturureformide seadus. Valitsus kardab väga sattuda majandusjärelevalve alla, kuid töötajate õigused trambitakse silmagi pilgutamata jalge alla, hoolimata rahvusvahelistest inimõiguskohustustest, ütleb SAK (Soome Ametiühingute Keskliit) esimees Jarkko Eloranta.

 

Vaata originaalpostitust: https://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/tyorauhalainsaadantoa-koskeva-mietinto-taysin-tyonantajien-halujen-mukainen