Kompensatsioon 5000 eurot, kui töö teeb inimese õnnetuks

Kas teie ettevõte  julgeks välja tulla lubadusega, et pakub töötajatele 5000 eurot kompensatsiooni juhul, kui töö vähendab nende õnnetunnet ning tööandja ei suuda seda olukorda parandada? Idufirmast välja kasvanud helikindlaid telefonikabiine ja tööruume valmistav Soome ettevõte Framery on oma töötajatele selle lubaduse andnud.

Kaja Koovit, majandusajakirjanik

  1. jaanuar 2021, 17:40

https://majandus.postimees.ee/7149343/kompensatsioon-5000-eurot-kui-too-teeb-inimese-onnetuks

  1. aastal Tamperes asutatud firma ei ole seni küll pidanud seda summat välja maksma. Nagu ettevõte jätkusuutlikkuse ülevaates märgib, pidasid nad 2019. aastal nelja töötajaga sel teemal vestlusi ning tegid nende ettepanekute põhjal muudatusi, mis inimeste tööstressi vähendasid.

Ettevõte kinnitab raportis, et nende eesmärk on luua õnnelikku töökeskkonda ning selleks kasutatakse erinevad võimalusi. Ettevõtte juhatuse esimehe Samu Hällforsi sõnul on töötajate heaolu tagamisel tarvis teada nende ootusi ning soove. Ka nn õnnelikkuse kompensatsioonigarantii mõte on, et töötajad oma muredest ning stressi tekitavatest teguritest tööl räägiksid ning koos oleks võimalik neile lahendused leida.

Õnneliku töökeskkonna loomisel on Framery selgitusel võtmetegur avatus ja läbipaistvus. Framerys on põhimõte lihtne: tugevat hierarhiat ettevõttes ei ole, samuti nagu ebavajalikke keskastmejuhte ning kõikidest tegevustest informeeritakse ka töötajaid.

Ettevõte toob raportis välja, et tööõnne vähendamise oluline tegur on ebaõiglased otsused. Need langetatakse tavaliselt juhtkonna tasandil ning töötajad peavad nendega lihtsalt leppima ja kohanduma. Framery on kaasanud oma enam kui 300 eri riikides asuvat töötajat otsustusprotsessi äpi kaudu.