Transport ja logistika kolib uude ministeeriumisse

Uue valitsuse koalitsioonileppe järgi plaanitakse kõik transporti ja logistikat puudutavad valdkonnad kolida senisest Majandus- ja Komminikatsiooniministeeriumist (MKM) keskkonnaministeeriumi baasil moodustatavasse uude Kliima- ja elukeskkonnaministeeriumisse (KeM), mida hakkab juhtima reformierakondlane Kristen Michal. Mis ja kuidas täpselt muutub, võetakse luubi alla 3. mail toimuval Kütuseturu Aastakonverentsil.

Kristen Michal asub suure tõenäosusega juhtima uut ministeeriumit, mis hakkab vastutama kogu transpordi- ja logistikasektori tuleviku eest.
Foto: Andras Kralla
„Hetkel ei tea me rohkem kui seda, mis on koalitsioonileppes kirjas,“ vastas MKM vastne transpordi asekantsler Sander Salmu logistikauudiste küsimusele, kas koos teemadega liiguvad ka kantsleri ja asekantsleri ametikohad ühest ministeeriumist teise.

„Eks lähinädalad toovad selles osas selgust, kuid nii palju kui hetkel teada, läheb uue ministeeriumi alla kõik, kaasa arvatud Transpordiamet. MKMi aga lisandub transpordipoliitika asemel osa funktsioone Sotsiaalministeeriumist,“ lausus Salmu.

Koalitsioonileppes liiguvad MKMi tööhõive, tööturu ja töökeskkonnaga seotud küsimused, ehk transpordisektoris palju kõneainet pakkunud välistööjõu ja päevarahade teema peaks edaspidi olema juba MKMi kureerida.

MKMi ministriportfell liigub seniselt sotsiaaldemokraatialikult erakonnalt Eesti200 kätte ja seda hakkab Riina Sikkuti asemel juhtima uus infotehnoloogia- ja majandusminister Tiit Riisalo.

Ehkki koalitsioonilepingus kirjapandu ei tähenda, et see või teine otsus oleks juba seaduslikul tasandil vastu võetud, on selle lepingu kõik koalitsiooni osalised heaks kiitnud ja pole põhjust, miks seda muudatust ei peaks ellu viidama.

PANE TÄHELE!

Millised on uue Kliima- ja elukeskkonnaministeeriumi täpsemad plaanid, võetakse lähemalt luubi alla 3. mail toimuval Kütuseturu aastakonverentsil. Kui ajagraafik vähegi võimaldab, on seda teemat avamas värske kliimaminister Kristen Michal, kuid kindlasti astub lavale praeguse keskkonnaministeeriumi kliimaosakonna nõunik Silver Sillak, kes räägib nii uue ministeeriumi plaanidest, uuest sõidukite CO2 määrusest, kütuse heitkoguseturust, kui värskest alternatiivkütuste määrusest.