EMSA pressiteade 27.01.2023

 

PRESSITEADE

 

Täna, 27.jaanuaril toimub Riikliku Lepitaja vahendusel esimene lepituskoosolek Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu  ja AS Tallink Grupp koos tütarettevõtetega delegatsioonide osalusel.

EMSA esimees Jüri Lember: ”Loodame, et Riikliku Lepitaja institutsioonist on kollektiivse töötüli lahendamisel abi. Kuid siinkohal olen sunnitud nentima, et vaatamata  16.jaanuaril toimunud hoiatusstreigile, milles osalesid tervelt pooled AS Tallink Grupp streikivate  laevade töötajad, kes sellel ajal olid tööl ja said õiguse oma meelsust hoiatusstreigis avaldada, katkestades terveks tunniks töötegemise, ei ole tööandja soovinud vahepeal möödunud aja jooksul tekkinud olukorrale lahendust otsida. Viimane annab tunnistust soovimatusest mõista probleemi tõsidust.

Alates detsembri keskpaigast ja peamiselt jaanuari kuus on Tallinki erinevate laevade meeskonnad lähetanud ettevõtte juhile vähemalt viis kollektiivset kirja, koos nimede ja allkirjadega, millega avaldavad oma mittenõustumist tööandja poolt pakutud pisku palgatõusuga, mis  oli  nendele, võta või jäta stiilis, allkirjastamiseks lauale pandud. Neissamades, ligi 400 allkirjaga kirjades, toetatakse EMSA palganõuet kollektiivläbirääkimistel ja kutsutakse ettevõtte juhtkonda ülesse arvestama oma töötajate seisukohtadega ja väärtustama nende panust ettevõtte heasse käekäiku.

Kõige selle taustal on kohatud ja eksitavad AS Tallink Grupp poolt avalikkusele suunatud teated, mis kinnitavad, et ettevõtte töötajad on suures enamuses  nõustunud tööandja ühepoolselt pakutud palgatõusuga. Kaasaaegne töökeskkonna kultuur eeldab pooltevahelisel läbirääkimisel kokkuleppele jõudmist, mitte ühepoolselt, juba ette ära vormistatud paberite nina alla pistmist.

Kahjuks ei ole selline, tegelikkuses kahepoolsele töösuhtele väga ühepoolne lähenemine Eestis haruldane. Viimane aeg on üheskoos taolist vildakat mudelit muuta.”

EMSA on AS-ga Tallink Grupp kollektiivsetes töösuhetes alates 1997.aastast. Hoiatusstreigid töötajate õiguste kaitseks ja lepitusmenetlused Riikliku Lepitaja juures on aset leidnud  eelnevalt 2008-ndal ja 2014-ndal aastatel.