Üle 30 LNG-tankeri ootab Euroopa rannikul gaasihinna tõusmist

Ajaleht Financial Times kirjutab, et rohkem kui 30 täislaadungiga LNG-tankerit tiirutab Euroopa riikide rannikute lähedal, kuna energiaärimehed ootavad, et gaasi hind tõuseks. Sooja ilma tõttu on gaasi hind praegu märkimisväärselt madalamal tasemel, kui veel mõni kuu tagasi.

VÄLISMAA Täna kell 11.35

https://www.err.ee/1608778435/ule-30-lng-tankeri-ootab-euroopa-rannikul-gaasihinna-tousmist

Tankerid veavad kokku kahe miljardi dollari väärtuses veeldatud maagaasi. LNG-tankerite arv Euroopa vetes on viimase kahe kuu jooksul kahekordistunud. Euroopasse on teel veel 30 tankerit, selgub andmefirma Vortexa andmetest.

Gaasi hind on sel aastal olnud volatiilne. Hollandi gaasibörsi TTF-i järgmise kuu tulevikutehingute hind oli reedel umbes 130 eurot megavatt-tunni eest. 26. augustil ulatus gaasi hind aga 350 euroni megavatt-tunni eest. Ettevõtjad ootavad nüüd hinnatõusu, kuna talvel langeb temperatuur. Euroopa gaasihoidlad on praegu aga täis.

Vaatamata Venemaa poolt katkestatud gaasitarnetele Nord Stream 1 kaudu, on Saksamaa gaasihoidlad saavutanud 98-protsendilise täitumuse. Belgias jõudis see 100 protsendini ja Prantsusmaal 99 protsendini, vahendas Financial Times.

“Kuna gaasihoidlad on täis, siis LNG-tankerid seisavad järjekorras. Ärimehed jahivad kõrget hinda, seda mida nad alguses eeldasid. Tõenäoliselt kulub selleks vähemalt üks kuu, et nad saaksid oma lasti maha laadida,” ütles Vortexa tippjuht Felix Booth.

Lasti säilitamine on maailmaturul kaasa toonud saadaolevate tankerite nappuse. Aasia riikidel on seetõttu üha raskem hankida veeldatud maagaasi, kuna peavad tarnete pärast konkureerima Euroopa riikidega.

Toimetaja: Karl Kivil