Prantsusmaa kukkus bensiinikriisi

Prantsusmaal on umbes kolmandik tanklaid bensiininappuses – kuid põhjus ei peitu sedapuhku sugugi tarneahelaprobleemides või sõjas.

https://majandus.postimees.ee/7624156/prantsusmaa-kukkus-bensiinikriisi

Liina Laks, majandusajakirjanik

  1. oktoober 2022, 12:45

Läinud nädalal kutsusid energiasektori töötajad suurele üldstreigile, et palka juurde saada. Teiste seas hakkasid streikima ka suurte rafineerimistehaste töötajad, mis on mõne päevaga toonud kaasa suure bensiininappuse: euractivi andmetel on umbes 30% Prantsusmaa tanklatest kütust puudu. See on tekitanud tundidepikkuseid järjekordi ning hetkel head lahendust ei paista, sest kumbki pool ei taha järele anda.

Milles asi

Euroopas on käimas aastakümnete kõrgeim inflatsioon ning energiakontsernide töötajad tahavad palka juurde. Palka nõuavad nad ka seetõttu, et kuna nafta ja muude kütuste hind on aastaga tugevalt kerkinud, on see toonud energiakontsernidele kaasa ootamatu kasumisaju – kuid seda kasumit on jaotatud eelkõige oma aktsionäridele dividendide või aktsiate tagasiostude näol, kuid töötajad tahavad sellest rikkusest samuti osa saada.

Nädalavahetuse streikidega liitusid ka Normandias asuvate ExxonMobili ja TotalEnergies rafineerimistehaste töötajad. Need tehased toodavad umbes 30% Prantsusmaa diislist, kokku on streigi tõttu maas umbes 60% Prantsusmaa rafineerimisvõimekusest ning nüüd on nappus kiirelt kätte jõudnud, mis on sundinud Prantsusmaad, mootorikütust välismaalt hankima.

Streik on haaranud ka osa Prantsusmaa elektritootjatest.

Prantsusmaa ametiühing CGT ütles Euractivile, et nende teada on osad streikijad ka politseisse viidud ning et riik kasutab protestijate vastu terroristidevastaseid meetmeid.

Nüüd on streik asunud vilja kandma, TotalEnergies pakkus välja, et nad alustavad palgakõnelusi; Esso France, Exxon Mobili Prantsusmaa äriüksus teatas pühapäeval, et nad on valmis pakkuma 6,5% palgatõusu alates 2023. aastast ning lubasid 3000-eurost boonust. Tingimused olid, et töötajad lõpetaksid kohe streikimise.

Ametiühing CGT ütles, et pakkumise näol on tegu väljapressimisega, et töötajad tööle läheksid, sest pole mingeid garantiisid, et näiteks TotalEngies ettepoole tõstetud palgaläbirääkimised lõpuks mingit vilja kannaksid.

Kuidas läheb energiaettevõtetel

ExxonMobil pole veel oma kolmanda kvartali tulemusi avaldanud, aga andis mõista, et need tulevad head. Eelmisel aastal teenis ettevõte 23 miljardi dollari suuruse puhaskasumi. Tänavu teises kvartalis oli ettevõtte puhaskasum ligi 18 miljardit dollarit, mis on ettevõtte jaoks rekordiline tulemus. Teises kvartalis tehti investoritele väljamakseid ca 7,3 miljardi dollari ulatuses.

TotalEnergies teenis möödunud aastal 13,5 miljardi euro suuruse puhaskasumi, tänavu teises kvartalis teeniti 9,8 miljardi dollari suurune puhaskasum, kuid Reuters tõi välja, et investoritele valmistas pettumuse see, et tänavu kolmandas kvartalis plaaniti vaid 2 miljardi dollari eest aktsiaid tagasi osta.