Tööinspektsioon peatab tänasest töö kohtades, kus ei arvestata kuumalainega

„Siin on 48 kraadi, aga tööandja ei luba lisapausile?“

29.06.2022, 09:45 Reelika Sommer reelika.sommer@ekspressmeedia.ee

Tööinspektorid peatavad alates tänasest töö siseruumides, kus temperatuur ületab 30 kraadi.

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120028056/siin-on-48-kraadi-aga-tooandja-ei-luba-lisapausile-tooinspektsioon-peatab-tanasest-too-kohtades-kus-ei-arvestata-kuumalainega

„Meie tootmishoones on 48 kraadi, aga tööandja ei luba lisapause teha, sest inimesi ei ole.“

„Meie töökodades pole konditsioneere, puudub ventilatsioon, aknad ei käi lahti, ventilaatoreid tööandja ei anna, töökojas on temperatuur 30 kraadi. Teeme elektrimootoreid, meil on füüsiline töö, higistame palju, T-särkidest saab higi välja väänata.“

Just need on mõned näited, millega on tööinspektsiooni juurde viimastel päevadel aina rohkem ja rohkem pöördutud. Nüüd kutsuvad nad tööandjaid üles tegema ümberkorraldusi, vastasel juhul peatavad töö kohtades, kus siseruumi temperatuur ületab 30 kraadi. Eriti kriitilise pilguga vaatavad nad muu hulgas neid ettevõtteid, kelle peale kaevati juba möödunud suvel.

„Meil on mõistlikud tööandjad, kes on korraldanud töögraafiku ümber, taganud võimaluse inimestele end jahutada või kõige kuumemal ajal ei kutsugi töötajaid tööle. Samas on arvukalt neid töökeskkondi, kust inimesed helistavad ja kirjutavad meile, sest tööandja ei võta nende muret kuulda,“ oli tööinspektsiooni järelevalve osakonna juhataja Silja Soone nördinud.

Kui töökohal on kõrge temperatuur, peab tööandja leidma lahenduse, et selline olukord töötajat võimalikult vähe kahjustaks. Näiteks on asjakohane anda lisavaheaegu ajal, mil temperatuur on kõrge. Samuti peab kuumadel päevadel olema kättesaadav piisavas koguses joogivett, soovitavalt mineraalainete sisaldusega, sest higistamine viib organismist välja mineraalaineid ja soolasid.

Õigusaktides ei ole paraku kirjas konkreetset temperatuuri tööruumides, ent nii olukord jätkuda ei saa ning majanduslikku kasu töötajate tervise arvelt saavutada ei tohi.