1500 meremeest ilma varudeta lõksus Ukraina meredel.

Mariupoli sadamalinnas kahe Vene raketi tabamuse järel uppunud Dominica lipu all sõitev kaubalaev “Azburg” on näide kasvavast humanitaarkriisist, millega seisab silmitsi umbes 1500 Ukraina vetes lõksu jäänud laevadel viibivat meremeest.

Intervjuus American Shipperile märkis Rahvusvahelise Laevanduskoja tööhõive juht Natalie Shaw, et 20 rahvust esindavad inimesed on konfliktipiirkonnas kinni umbes 140 laeval. Ta ütleb, et neil meeste ja naiste juurdepääs toidule, veele, kütusele ja meditsiinitarvetele on napp ja puudub mõnikord täielikult.

Olukorrale leevenduse leidmine on osutunud äärmiselt keeruliseks. Mõnede meremeeste jaoks on pardavarud lõppemas. Shaw ütles, et laevadel on piiratud kogus toiduaineid ja esmatarbekaupu, nagu pesupulber, hambapasta ja seep. “Neid varusid on vaja kinni jäänud laevadel kiiresti täiendada,” lisab ta.

Kaks meremeest sai surma

Laevandusametnike sõnul on pärast Venemaa rünnakut Ukrainale hukkunud kaks meremeest.

Küsimusele, kas meremeeste evakueerimine on võimalik, märgib Shaw: “Toetame lahenduse leidmise jõupingutusi ja kaalume erinevaid võimalusi, kuid sõja jätkudes on neid üha raskem realiseerida. Praegu on meremeestel kõige turvalisem oma laevadel varjuda.” Shaw ütleb, et reederid on meremeeste pärast väga mures. “Mõjutatud piirkondadesse kinni jäänud laevad on jätkuvalt haavatavad,” rõhutab ta. „Rahvusvaheline Laevanduskoda teeb koos teiste rahvusvaheliste laevandusorganisatsioonidega tihedat koostööd ÜRO agentuuridega, et toetada meremehi ja nende vabastamise püüdlusi.