Ukrainast Tšernomorskist evakueeritud 21 puistlastilaeva MV S-Breeze filipiinlasest meremeest.

MANILA, Filipiinid – Ukrainast Tšernomorskist evakueeritud 21 puistlastilaeva MV S-Breeze filipiinlasest meremeest saabusid Moldovasse, kinnitas välisministeerium (DFA) eile.

DFA teatas, et MV S-Breeze’i filipiinlastest koosnev meeskond koosneb 21 filipiinit meremehest. Moldovasse saabusid nad kahe jaona, 27. veebruaril ja 1. märtsil.

Puistlastilaev on olnud alates 27. jaanuarist Ukrainas Odessa sadamas Iljitševski laevatehases remonditöödeks kuivdokis. Meeskond oli viibinud laeva siseruumides piisava toiduvaruga, kuid nõudis süveneva konflikti tõttu repatrieerimist.

DFA andmetel on praegu 27 filipiinlast, kes on Ukrainast Moldovasse evakueeritud.

Nii Filipiinide saatkond Budapestis kui ka Filipiinide konsulaat Chisinaus kinnitasid, et korraldavad meremeeste repatrieerimise Manilasse võimalikult kiiresti.
Samal ajal saabus Emirates Airi lennu EK 334 pardal teisipäeva hilisõhtul Dubai kaudu Ninoy Aquino rahvusvahelise lennujaama (NAIA) 3. terminali veel 17 17-st filipiinlast, sealhulgas Ukrainas elav kolmeaastane tüdruk.

Ülejäänud neli filipiinlast ei pääsenud, sest jõudsid lennujaama hilja.

13 filipiinlasega kohtusid DFA võõrtööliste asesekretär Sarah Lou Arriola ja ülemeremaade töötajate hoolekandeameti (OWWA) ametnikud, kes aitasid filipiinlasi saabumisel.

Ema, kelle nimi on Theresa ja tema väike tütar otsustasid evakueerida oma Krimmi lähedal asuvast paigast naaberriiki Euroopasse, enne kui raketid ja pommid plahvatavad.

Kiievis lõpetav filipiinlane Greg Soriano otsustas lahkuda, kartes oma elu pärast. “Enamik meie Ukraina meesprofessoridest otsustas liituda Ukraina armeega, et kaitsta oma riiki Venemaa agressiooni eest,” ütles ta.

Arriola sõnul on Ukrainas veel umbes 141 filipiinlast, kellest 45 keeldus lahkumast. Üheksa ülemere filipiinlasest töötajat on praegu Austrias, neli Rumeenias ja umbes 55 on põgenenud Ungarisse. Ta ütles, et Filipiinide valitsus andis neile 200 dollarit abi.

Eelmisel 18. veebruaril saabusid neli filipiinlast ja 19-kuune laps NAIA 3 pärast tagasisaatmistaotlust.

OWWA juhi Hans Cacdaci sõnul ootavad Ukrainast naasvaid OFW-sid rahaline ja toimetulekutoetus, kelle sõnul saavad töötajad agentuurilt rahalist toetust ja saavad kasutada valitsuse elatusprogrammi, kui nad kavatsevad jäädavalt paikseks jääda.

Senaator Bong Go rõhutas eile, et valitsus peab tagama filipiinlaste turvalisuse Ukrainas, kellest suurem osa on pealinnas Kiievis, ja lähialadel.

„Kahtlemata elame segastel aegadel. See tähendab, et praegu on hädavajalik olla ennetav ning kaitsta filipiinlaste ja meie rahva tulevikku,“ ütles Go. “Meie esmane prioriteet on viia meie kababayanid võimalikult kiiresti ohust välja.”

Go kiitis DFA jõupingutusi kõigi ressursside mobiliseerimisel filipiinlaste evakueerimiseks. Käimas on operatsioonid mõjutatud filipiinlaste viimiseks ohutusse kohta Ukrainast naaberriikidesse ja lõpuks tagasi koju.

Praeguseks on 40 filipiinlast ohutult Poola, Ungarisse ja Moldovasse toimetatud.

Ta soovitas Ukraina filipiinlastel olla ettevaatlik ja olla teadlik oma ümbrusest, olla valvsad ning abi vajamisel hoida ühendust Filipiinide Lvivi saatkonna meeskonnaga või Kiievi peakonsulaadiga.

Presidendi pressiesindaja kohusetäitja Karlo Nograles ütles, et Filipiinid on kogu maailmaga ühess, et palvetab varajase ja rahumeelse lahenduse eest konfliktile, mis on viimaste teadete kohaselt nõudnud sadade inimeste elu.

“Kutsume asjaomaseid riike üles sõlmima kokkulepet, et võib aidata ära hoida tulekahju, mis võib haarata endasse kogu maailma, mis on juba endiselt hädas COVID-19 pandeemiast taastumisega ja kus tarneahelad on jub niigi piiri peal,” ütles Nograles.