“Felicity Ace” uppus pukseerimise ajal.

LISSABON, Portugal – 13 päeva pärast pardal puhkenud tulekahju uppus teisipäeval Atlandi ookeani keskosas suur kaubalaev, mis vedas autosid Saksamaalt USA-sse, teatas Portugali merevägi.
“Felicity Ace” uppus pukseerimise ajal umbes 250 miili kaugusel Portugali Assooride saartest, päästemeeskond oli tulekahju kustutanud.
220 meetrine laev kaldus enne põhjaminekut tüürpoordi poole, öeldi laevaomaniku avalduses.

Portugali merevägi kinnitas uppumist, öeldes, et see toimus väljaspool Portugali vetes. Portugali õhujõudude helikopter evakueeris tulekahju puhkedes 22 meeskonnaliiget, jättes laeva triivi.

Ookeanipuksiirid koos tulekustutusvarustusega olid laeva kere jahutamiseks pidevalt voolikuga kastnud.

Polnud selge, kui palju autosid laeva pardal oli, kuid “Felicity Ace’i” suurused laevad võivad vedada vähemalt 4000 sõidukit.

Euroopa autotootjad keeldusid teatamast, kui palju sõidukeid ja milliseid mudeleid pardal on, kuid nende edasimüüjad võtsid USA-s asuvate Porsche klientidega ühendust, teatas ettevõte.

“Töötame juba selle nimel, et kõik autod, mida see juhtum mõjutas, välja vahetada ja esimesed uued autod ehitatakse peagi,” ütles Porsche Cars North America Inc. suhtekorralduse asepresident Angus Fitton e-kirjas Associated Pressile.

Portugali võimude sõnul vedas laev nii elektrilisi kui mitteelektrilisi autosid. Kahtlustused 16. veebruari tulekahju alguse kohta on langenud elektriautodes kasutatud liitiumakudele, kuigi võimude sõnul pole neil selle põhjuse kohta kindlaid tõendeid.

Võimud kardavaad, et laev võib reostada ookeani. Laeval oli 2200 tonni kütust ja 2200 tonni naftat ning suutis vedada üle 18 700 tonni lasti.

Portugali õhujõudude lennuk ja Portugali mereväe laev peavad jääma sündmuskohale ja jätkama reostusmärkide otsimist.