Dubai politsei ei ole ikka veel lubanud MV Ocean Traderi kaptenil pärast seitset kuud koju naasta.

Eelmise aasta juulis kuulas politsei üle India kodaniku kapten Santosh Kumari pärast seda, kui Jebel Ali sadamas plahvatas tema laevale laaditud konteiner. Teda ei ole milleski süüdistatud, ometi ei luba Dubai politsei tal riigist lahkuda. Ülejäänud 13 meeskonnaliiget lubati koju 2021. aasta novembris.

“Kellegi pikaajaline kinnipidamine ilma õiglase kohtumõistmiseta on tema inimõiguste rikkumine,” ütles Rahvusvahelise Transporditöötajate Föderatsiooni (ITF) India merendusliidu peasekretär Amar Singh Thakur. “AÜE positsioon inimõiguste küsimuses on viimastel aastatel oluliselt paranenud, sealhulgas inimõiguste ameti loomine 2020. aasta detsembris. Loodetakse, et Dubai politsei suudab seda lubadust täita ja annab Santosh Kumarile loa võimalikult varakult koju minna. võimalus.”

India saatkond palus abi

Vahepeal on kapteni naine kirjutanud India saatkonnale Abu Dhabis, paludes selle abi. Proua Kashyap Kumar juhtis tähelepanu sellele, et tema abikaasa oli õnnetuse päeval tegelikult elusid päästnud, mitte midagi valesti teinud.

“Ta täitis oma kohust väga hästi,” märkis ta. „Nüüd on minu alandlik palve, et saadaksite ta tagasi oma pere juurde. [Meil] pole aimugi, miks võimud ta kinni pidasid. Tal ei ole ikka veel lubatud koju tulla ja talle pole makstud alates 2021. aasta märtsist. See on tema suhtes väga ebaõiglane, sest sel ajal, kui oleme siin Covid-lukustuses, elab ta hotellis võõraste inimestega, ilma igasuguste ettevaatusabinõudeta.

Ilma korralikku palka saamata avastas proua Kumar, et tema perekond on sattumas hätta. Kapten Kumari isa on haige, kuid nad ei saa enam tema raviarveid endale lubada. Tema kuueaastane poeg on koolist välja visatud, kuna nad ei suuda tasusid maksta. Tal on ka kaheaastane poeg ja proua Kumar kardab kogu pere heaolu pärast, kuna neil on raskusi hüpoteegi- ja elektriarvete tasumisega.

“See oli õnnetus,” ütles proua Kumar India saatkonnale, viidates konteineri põlengule. «Pärast niisuguse kangelasliku töö tegemist võetakse talt põhiõigused. Nii et see on minu palve – andke talle luba tulla koju oma kodumaale ja oma perekonda.

Lipu- ja laevaomanik ei täida oma kohustusi

Ocean Trader on registreeritud Komooridel (saarerühm India ookeanis) ja seda haldab Dubais asuv Inzu Ship Charter LLC. ITF on mõlemale kirjutanud, paludes neil täita oma rahvusvahelisest õigusest tulenevaid kohustusi ja aidata kapten Kumarit. Komoorid pole vastanud ja kuigi Inzu maksab kaptenile väikest hüvitist, pole ta talle (ega ülejäänud meeskonnale) alates eelmise aasta märtsist maksnud täispalka.

“Kui Inzu täidaks oma palgakohustused, aitaks see oluliselt leevendada kapten Kumari pere kannatusi kodus,” ütles ITF-i inspektsiooni koordinaator Steve Trowsdale. “Kuid nad ei maksa ega paku abi Dubai politseijõududega läbirääkimistel.”

Seni pole ka India saatkond kapten Kumari vabastamise tagamisel edusamme teinud.

“Tundub, et ainult Dubai politsei suudab selle mehe ja tema pere kannatused peatada,” ütles Trowsdale. “Pöördun otse nende poole: lõpetage kohe oma lõputud päringud ja lubage kapten Kumaril koju minna.”