Veeteede Amet pidas Muuga sadamas laeva kinni. EMSA pressiteade.

Eile, 02.07.2020 pidas Veeteede Amet Muuga sadamas kinni mugavuslipu all sõitva Panama laeva Pacific Seagull seoses laeva meeskonna poolt Rahvusvahelise Transporditöötajate Föderatsiooni (ITF)  inspektorile Eestis tehtud kaebusega.

Laev saabus Eestisse 29. juunil. Järgmisel päeval külastas laeva ITF inspektor. Kontrolli käigus selgus, et üheksa filipiinlasest meremeest on laeval juba 26. veebruarist 2019 ehk üle 16 kuu ning nende 9-kuulised meretöölepingud ja lepingute pikendused lõppesid juba 26. märtsil k.a.

Aasta algusest saadik oli meremeestele jagatud lubadusi neid koju saata, kuid seoses koroonapandeemiast tingitud olukorraga, olid need lubadusteks jäänudki.

ITF-i inspektor Eestis Jaanus Kuiv : „ Eesti on koroonapiiranguid kõvasti leevendanud ja siin on ka laevameeskondade vahetus lubatud. Pacific Seagulli järgmisteks siht -punktideks on sadamad Honduurases ja Guatemaalas, nende riikide piirid on aga kinni. Seega oli praegu parim võimalus meremehed koju saata nüüd. Osad neist on laeva pardal olnud ligi 1,5 aastat ja see on liig, mis liig ning Meretöö konventsiooni jäme rikkumine. Viimase kohaselt saab meremeest laevas kinni hoida maksimaalselt 11 kuud.“

ITF-i inspektori poolt informeeriti laeva lipuriigi, Panama Mereadministratsiooni, laevaomanikku ja meie Veeteede Ametit.  Loodame, et laevaomanik asub tõsiselt tegutsema, laev pääseb aresti alt ja meremehed saavad peatselt koju.

 

Täiendav info :  Jaanus Kuiv, tel. 5237907

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing, ITF-i inspektor

 

Rahvusvaheline Transporditöötajate Föderatsioon (ITF) on ülemaailmne organisatsioon, kuhu kuulub üle 600 ametiühingu 147-st riigist, esindades kokku ligikaudu 18,5 miljoni transporditöötaja huvisid. ITF asutati 1896. aastal Londonis Euroopa meremeeste ja sadamatööliste ametiühinguliidrite poolt.